Borgen van toestemming patiënt met Mitz 

Mitz start begin volgend jaar een pilot met het HagaZiekenhuis en EPD-leverancier ChipSoft om de toestemming van patiënten voor gegevensuitwisseling op een nieuwe manier goed en veilig vast te leggen. Mitz is een nieuwe dienst waarmee patiënten op één plek hun toestemmingen beheren.

Voor de beste behandeling is een zo compleet mogelijk beeld van de patiënt nodig. Zijn meerdere behandelaars en zorginstellingen betrokken bij de behandeling? Dan is uitwisseling van gegevens tussen hen belangrijk. Voor die uitwisseling is toestemming nodig van de patiënt.

Het HagaZiekenhuis is samen met het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft en het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer onderdeel van de Reinier Haga Groep (RHG). Voor veilige en gestandaardiseerde uitwisseling van gegevens gaan de poliklinieken Cardiologie en Orthopedie en het Prostaatkankercentrum van de RHG-ziekenhuizen Zorgplatform van ChipSoft gebruiken. Het vastleggen van de toestemmingen van patiënten voor deze uitwisseling is in de zorg echter een uitdaging. Voor het delen van medicatiegegevens moeten ze naar het Landelijk Schakelpunt. Voor toestemming voor het delen van andere gegevens moeten ze naar de patiëntportalen van de individuele zorgverleners. Er is grote behoefte aan één plek waar de patiënt zijn toestemmingen kan regelen. Met Mitz wordt dit nu mogelijk.

“We vinden het belangrijk dat onze patiënten zelf de regie over hun zorg hebben. Eenvoudig en zelf op één plek de toestemming voor de uitwisseling van je medische gegevens beheren, hoort daar bij. Mitz past goed bij de digitale dienstverlening die wij aan onze patiënten bieden. Daarom doen wij mee aan deze pilot” zegt Arjan van Kooi, manager ICMT bij het HagaZiekenhuis.

Zorgplatform sluit als eerste uitwisselingssysteem aan op Mitz
Steeds meer zorgorganisaties, waaronder Reinier Haga Groep gaan Zorgplatform van ChipSoft gebruiken voor optimale samenwerking. Het platform ondersteunt onder meer bij het verwijzen van patiënten, de overdracht van patiënten, de gezamenlijke behandeling, het meekijken en consulteren van en naar elkaars patiënten en bij zorg op afstand.

“Snelle en veilige gegevensuitwisseling draagt bij aan een optimale behandeling van patiënten. Voor elektronische gegevensuitwisseling is in bepaalde situaties toestemming nodig. Het is voor zorginstellingen belangrijk dat die toestemming zo eenvoudig mogelijk is ingericht; zonder technische rompslomp en gedoe in de praktijk. In overleg met onder andere HagaZiekenhuis hebben wij gekozen om aan te sluiten op Mitz”, zegt Vincent van den Berg, innovatie consultant bij ChipSoft.

Over Mitz
Iedereen in Nederland kan met Mitz zijn toestemmingen op één plek vastleggen en beheren. Toestemmingskeuzes kunnen, na inloggen met DigiD, in de Mitz-omgeving ook gemakkelijk worden gewijzigd. Mitz zorgt daarmee voor overzicht en gemak.

Zorgaanbieders weten dankzij Mitz of hun patiënt toestemming heeft gegeven voor het delen van bepaalde medische informatie. Zij kunnen er bij gebruik van Mitz op vertrouwen dat de toestemmingen zijn vastgelegd, verzameld en gecontroleerd conform de geldende wet- en regelgeving.

Vanaf begin volgend jaar wordt Mitz gecontroleerd en stapsgewijs in gebruik genomen. De eerste partijen waarmee stappen worden gezet, zijn inmiddels bekend: HagaZiekenhuis en ChipSoft.

Meer informatie is nu nog te vinden via deze website. Zodra Mitz live gaat, kunt u terecht op mijnmitz.nl.